Stalddørslisten

Gårdbutik-listen

Abonnements-listen


Farmers Market
Mad-markeder med lokale økologiske fødevarer på initiativ af forbrugerne

Farmers Market er et koncept for torvemarkeder inspireret af af lignende markeder i udlandet. Ebeltoft var det første Farmers Market som blev etableret i Danmark. Næste marked var på Nørrebro i København og senere Høje Taastrup. Der arbejdes med konceptet i flere andre byer.

Farmers Market i Ebeltoft
Holdes hver lørdag kl. 10 - 13 på torvet foran det gamle rådhus i Ebeltoft. I skolernes sommerferie er markedet åbent dagligt undtagen søndag.

Markedet er lille og omfatter ofte kun een stand fra Lille Raneladegård. Standen er til gengæld velassorteret og har udover sæsonens frugt og grønsager også både oksekød, svinekød og gedekød samt olier og enkelte andre kolonialvarer. Der er en del sæsonvarer, blandt andet jordbær. I æblesæsonen har Æbletoften en stand med salg af økologiske æbler.

Farmers Market på Nørrebro i København
Holdes lørdag kl. 10 - 14 i høstsæsonen.
Markedet holdes i Jægerborgsgade på Nørrebro. Se: yderligere oplysninger

Farmers Market i Taastrup
Holdes én lørdag om måneden på Axeltorv, Taastrup Hovedgade 77 i Taastrup Læs nærmere

Farmers Market i Sorø
Holdes foran SuperBrugsen på Frederiksberg, Norgesvej 2, 4180 Sorø lørdag i lige uger kl. 9 - 15. Se billeder m.m. fra Sorø her.

Økomarked i Randers
Holdes i Torvegaden i Underværket i Randers - første lørdag i hver måned. Dog ikke januar. Læs mere her.


Idéen bag Farmers Market er anderledes end for de fleste andre markeder og torve som ellers ofte tager udgangspunkt i landmænd som eller andre som ønsker at sælge.

Udgangspunktet for Farmers Market er modsat, at grundlaget for skabes af organiserede forbrugere som ønsker mulighed for at købe god lokale - især økologiske - produkter. De etablerer kundegrundlaget og rammerne for markedet, hvor producentern så har mulighed for at sælge deres varer.

Idéen bag Farmers Market er kendt fra de angelsaksiske lande England og USA, hvor det blandt andet er kendt i London. I Danmark blev et koncept og nogle standarder bygget op af foreningen Oprør fra Maven som har været initiativtager til flere markeder rundt om i landet.

Standarderne lægge bl.a. op til at produdukterne hovedsagelig skal være økologiske og lokalt produceret. Som hovedregel bør produkterne ikke transporteres mere end 50 km fra salgsstedet. Der er dog mulighed for at medtage konventionelle eller udenlandske produkter, hvis de har særlig høj kvalitet.

Flere markeder med betegnelsen Farmers Market rundt om i landet fungerer dog selvstændigt uden central koordinering, og der kan derfor godt være lokale forskelle på, hvilke regler og standarder der lægges vægt på.

Yderligere oplysninger Farmers Market og Oprør fra Maven findes på foreningens hjemmeside.